Intro

Satanisme. Een woord wat bij veel mensen allerlei associaties oproept, aangestuurd door Hollywood en de vooraanstaande populaire religies. Helaas is wat deze mensen het publiek voorhouden nogal een vals beeld en weerspiegelt de werkelijkheid geenszinds. Voordat ik ga vertellen wat Satanisme inhoud, zal ik eerst even duidelijk maken wat het vooral NIET is.

 

 • Satanisten aanbidden niet de duivel/satan/etc.
  • Ze kunnen misschien wel geloven dat er een Satan bestaat (Satan theïsten), maar dat betekent niet  dat ze ervoor op de knieeën gaan. Zoals meneer LaVey ooit terecht stelde: “Satan requires study, not worship”. Bidden en overgave aan externe factoren is sowieso niet iets wat in het Satanisme past, vooral omdat het een Tantrisch linkse ideologie is.
 • Satanisten offeren geen dieren, vermoorden geen mensen, etc.
  • Ten eerste houd een Satanist zich aan de wet. Ten tweede word er flink neergekeken op het vermoorden van onschuldige levende wezens. Satanisme is een wereldaanschouwing die het leven viert, en daar hoort het onnodig doden van dingen niet bij. Satanisten zijn over het algemeen ook geen pacifisten. We zullen inderdaad een leven nemen uit zelfverdediging of omdat we toch moeten eten. Anders niet.
 • Satanisten zien er niet raar uit (uitzonderingen daargelaten)
  • Satanisten zijn mensen zoals jij en ik. Ze luisteren niet allemaal naar metal. Ze houden van normale mensendingen. Ze zien er ook normaal uit. Natuurlijk, je zou een metalhead tegen kunnen komen die toevallig ook Satanist is, maar er zijn ook genoeg van die groep Boeddhisten en Christen. De persoon voor je in de rij aan de kassa bij de supermarkt zou er een kunnen zijn. Je kan dat niet zien aan de buitenkant. Natuurlijk zijn er uitzondering op deze regel, maar dat is het topje van de ijsberg. Maar ook tussen niet-Satanisten heb je genoeg excentriekelingen.
 • Satanisten zijn geen Christenen die voor de andere kant zijn.
  • Satanisme verwerpt dualiteit, dus die ‘Als je niet dit bent, dan ben je dat’-mentaliteit gaat niet op. Sommige mensen stellen dat Satan een Abrahamistisch concept is, en dat een Satanist eigenlijk op die manier een Christen is, maar als een persoon dat stelt, dan zal deze zich toch even beter in moeten lezen. Dat de ‘Satan’ in Satanisme van Hebreewse origine is klopt, maar de aanname dat we deze op dezelfde manier gebruiken zoals de Christenen dat doen is wat kortzichtig.

 

Het lijstje kan nog wel wat langer, maar dat zijn toch we de dingen die ik als Satanist het meeste hoor. Hopelijk is het allemaal een beetje duidelijk zo. Maar wat is Satanisme dan wel?

 

 • Satanisme is een egocentrisch wereldbeeld.
  • Dat klinkt naar, maar dat is het niet. De ego is voor een Satanist erg belangrijk. Vooral omdat we zelf voor ons geluk moeten zorgen. Het komt erop neer dat we alles op alles zetten om het leven voor onszelf zo aangenaam en mooi mogelijk te maken. We zijn overigens egocentrisch, maar niet persé egoïstisch.
 • Satanisme doet niet aan evangelie.
  • Dat vinden we namelijk niet nodig. Mensen die zich in de Satanische filosofie kunnen vinden komen vanzelf wel opdraven. Wij hoeven geen zieltjes te winnen. Trouwens, als iemand onze literatuur leest en zich erzelf in kan vinden, betekent dat trouwens ook niet dat deze persoon meteen een Satanist is. Satanist zijn is altijd een eigen keuze.
 • Satanisme is individueel.
  • Elke Satanist heeft misschien een basis van wat de Satanische filosofie inhoud, maar verder vult de Satanist alles verder zelf in. Verder word het ingevuld door dingen die waarde hebben (emotioneel, filosofisch, etc.) voor de Satanist zelf. Dit is ook de reden dat we elkaar vaak opzoeken. Door uitwisseling kom je op ideeën en haal je dingen van waarde binnen die je leven verrijken. De rest flikker je weg.

 

Er is nog wel meer, maar anders heb ik weinig meer om over te schrijven. Hopelijk geeft dit een beetje een beeld over Satanisme en Satanisten.